Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-29@18:19:45 GMT

آموزش عالی از صندلی خالی تا شهریه های نجومی

تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۴۱۳۳۹۹

به گزارش ایکنا، ایرنا نوشت: منصور غلامی افزود: توجیه اقتصادی وجود ندارد که موسسه‌ای با 4 الی 5 هیئت علمی و 100 نفر دانشجو و با هزینه دولت به کار خود ادامه دهد. هدفمان در خصوص مراکز آموزش عالی سوق دادن آن ها به مسائل کیفی است. مجوز برای احداث مراکز آموزش عالی متوقف شده است، مگر در شرایط خاص.
هر چند که اظهارات وزیر علوم بیشتر متوجه کیفی سازی مراکز آموزش عالی و جلوگیری از تعدد آنهاست اما در حال حاضر در هر گوشه از کشور شاهد تأسیس واحدهای مختلف دانشگاهی پولی هستیم که با دریافت هزینه های سنگین از جوانان در رشته و گرایش های متنوع دانشجویان زیادی را جذب می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


درست است که ایجاد و افزایش واحدهای مختلف دانشگاهی ورود جوانان به دانشگاه ها را آسان کرده اما مسئله پرداخت شهریه های نجومی برای دانشجویان و خانواده های آنها و همچنین تکثر قارچ گونه دانشجو برای جامعه به معضل بزرگی تبدیل شده است.

** سنگینی هزینه تحصیل برای دانشجویان
از تاریخ 23 شهریورماه سال 92 تعیین شهریه ها از سوی وزارت علوم به دانشگاه ها تفیض اختیار شد و براین اساس قرار است که تصمیم نهایی درمورد پرداخت هزینه تحصیل توسط هیأت امنای هر دانشگاه گرفته شود.
سنگینی شهریه دانشگاه های مختلف برای دانشجویان بویژه در شرایط نامناسب اقتصادی امروز جامعه، معضلی است که صدای اعتراض جوانان و خانواده هایشان را بلندتر از قبل کرده است.
دانشگاه آزاد اسلامی و انواع دانشگاه های غیرانتفاعی و پیام نور نهادهایی هستند که بالاترین تعداد ظرفیت برای پذیرش دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی در سراسر کشور را دارند اما آنچه در این میان اهمیت دارد شهریه متفاوت این دانشگاه هاست که هرسال افزایش می یابد.
ناگفته نماند دریافت وهمچنین افزایش سالانه شهریه به دانشگاه های دولتی هم راه یافته، دانشجویانی که در پردیس های خودگردان دانشگاه های معتبر و دوره های شبانه نیز تحصیل می کنند، ناگزیر به پرداخت هزینه هستند که البته ظرفیت، میزان شهریه و امکانات این دانشگاه ها در مقایسه با دانشگاه آزاد اسلامی ناچیز است.
اما از آنجایی که هزینه شهریه در رشته ها و مقاطع مختلف متغیر است به سراغ چند تن از دانشجویان رفتیم که هزینه های سنگینی را پرداخت می کنند.
مهدیه احمدی، دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی درباره هزینه تحصیل خود، گفت: از آنجایی که دندانپزشکی رشته ای است که واحدهای عملی بسیاری دارد، هزینه ای که پرداخت می کنم در برخی از ترم ها از 7 میلیون تومان هم بیشتر می شود.
وی ادامه داد: شهریه دانشگاه و همچنین هزینه سنگین رفت و آمد از سوی دیگر من را وادار به انجام کار در یک مغازه کرده که به همین دلیل نمی توانم زمان زیادی را به خواندن درس هایم اختصاص دهم. در واقع دانشگاه بدون نگاه فرهنگی تنها می خواهد با گرفتن شهریه به دانشجومدرک دهد.
دانشجویان رشته های فنی و مهندسی هم دل پری از پرداخت شهریه دانشگاه دارند.
عاطفه میرزایی، دانشجویی مقطع کارشناسی ارشد رشته الکترونیک واحد تهران جنوب دانشگاه آزاد اسلامی با انتقاد از شهریه پرداختی خود گفت: هرترم نزدیک به 4 میلیون و 500 هزار تومان به حساب دانشگاه پول واریز می کنم.
وی ادامه داد: ناچار شدم برای پرداخت شهریه ام در یک شرکت مشغول بکار شوم. نمی دانم دانشگاه این شهریه را به چه اموری اختصاص می دهد اما با اطمینان می گویم که از استادان برجسته و تجهیزات کامل و به روز در دانشگاه استفاده نمی شود.
در ادامه با گلی تاج دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد علوم ارتباطات اجتماعی صحبت کردیم که در پردیس خودگردان دانشگاه علامه طباطبایی مشغول تحصیل است. این دانشجو که ساکن اصفهان است و برای ادامه تحصیل به تهران آمده، در گفت و گو با ایرنا از هزینه هنگفت شهریه در دانشگاه انتقاد کرد .
وی گفت : هزینه سکونت و مخارج سنگین زندگی در تهران از یک سو و از سوی دیگر هزینه پرداخت شهریه خانواده ام را با مشکلات بسیاری مواجه کرده اما از آنجایی که با مدرک کارشناسی در سازمان های مختلف نمی توانستم شغل مناسبی پیدا کنم، ناچار به تهران آمدم و با پرداخت ترمی بیش از 4 میلیون تومان ادامه تحصیل می دهم تا شاید بتوانم شغل مناسبی پیدا کنم .

** کسب درآمد بدون در نظرگرفتن بحران های جامعه
همه جوانانی که می خواهند در دانشگاه های غیر دولتی وآزاد تحصیل کنند، نگران افزایش هزینه تحصیل خود هستند چرا که متغیر بودن شهریه ها هر سال دانشجویان و خانواده هایشان را به شدت شوکه می کند.
از سوی دیگر برخی از دانشگاه ها بویژه دانشگاه آزاد اسلامی با دوبرابری ظرفیت پذیرش دانشجو تعداد شهریه پردازان را دو چندان و هزینه زندگی برای خانواده های این دانشجویان را سخت تر از قبل کرده است.
برخی کارشناسان مدعی هستند : دانشگاه آزاد اسلامی با تعدد مراکز دانشگاهی در نقاط مختلف کیفی سازی را رها کرده و هدفی جز تکثیر فارغ التحصیل بیکار ندارد ، انبوه فارغ التحصیلان علاوه بر ایجاد مشکلات اقتصادی، مشکلات اجتماعی بسیاری را نیز برای جامعه بوجود می آورند.
علی انتظاری، جامعه شناس درگفت وگو با گروه دانشگاه ایرنا در باره پذیرش دوبرابر ظرفیت در دانشگاه آزاد، می گوید: در کشور ما نظارتی به دانشگاه آزاد اسلامی وجود ندارد، وزارت علوم باید در جهت نیازهای تحصیلات عالی در سطح کشور پایش و سنجش کند تا براین اساس مشخص شود که در هر رشته به چه تعداد دانشجو نیاز داریم.
وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی بدون در نظر گرفتن نیاز جامعه دانشجو پذیرش می کند، افزود: وقتی پذیرش دانشجو بیش از نیاز جامعه باشد، معضل بیکاری بسیار بحرانی تر از قبل می شود. فردی که دیپلم دارد ممکن است به کارهای ساختمانی یا فنی نیز تن دهد اما هنگامی که جوانان اسم تحصیلکرده را با خود دارند دیگر هر شغلی را به عهده نمی گیرند.
این جامعه شناس ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از افراد تحصیلکرده در تاکسی های اینترنتی به عنوان راننده فعال هستند که این افراد نه تنها راننده خوبی نمی شوند بلکه رضایت شغلی و نشاط فردی هم ندارند بنابراین بحران های اجتماعی برای آینده تشدید می شود.
هرچند که معضل شهریه در دانشگاه ها از گذشته وجود داشته و باید مبنای منطقی برای آن تعریف شود اما با توجه به مشکلات اقتصادی که در ماه های اخیر فشارهای بسیاری بر مردم وارد کرده، در صورت روند افزایشی شهریه دانشگاه ها به طور قطع بسیاری از علاقه مندان به تحصیل باز خواهند ماند .

منبع: ایکنا

کلیدواژه: وزیر علوم آموزش عالی ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۱۳۳۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دهه سرآمدی آموزش در دانشگاه‌ها آغاز شد

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، قاسم عمو عابدینی معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در پیام تبریکی به مناسبت دهه سرآمدی آموزش، این دهه را فرصت مغتنمی دانست تا به ساحت آموزش که ساحت تولید و نشر معرفت و حکمت است، ادای احترام کنیم و تلاش‌های پیشگامان این عرصه را قدر بنهیم.

متن پیام تبریک قاسم عموعابدینی به شرح زیر است:

خدمت‌رسانی به جامعه، فرهنگ‌سازی و توسعۀ حرفه‌ای تدریس از جمله اهداف راهبردی دانشگاه‌های موفق دنیاست. جایگاه والای ایران در کسب دستاورد‌های علمی، مرهون تلاش‌های عالمانه و متعهدانه اعضای هیات علمی و یاوران علمی است که روشنی‌بخش مسیر اعتلای دانایی و فرهیختگی‌اند. بخش اعظم این تلاش‌ها در کلاس‌های درس که سنگر اصلی خدمت‌رسانی اساتید است، در تعامل اثربخش با دانشجویان رقم می‌خورد.

دهه سرآمدی آموزش فرصت مغتنمی است تا به ساحت آموزش که ساحت تولید و نشر معرفت و حکمت است، ادای احترام کنیم و تلاش‌های پیشگامان این عرصه را قدر بنهیم. توجه به کیفیت در آموزش عالی از لوازم نقش‌آفرینی دانشگاه‌ها در شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی است و همت ستودنی و کوشش خستگی‌ناپذیر بزرگ‌مردان و زنانی که طلایه‌داران علم‌آموزی و معرفت‌افزایی هستند، در تحقق دانشگاه حکمت‌بنیان و تمدن‌آفرین نقشی مهم و غیر قابل انکار دارد.

در دانشگاه ها، اساتید نه تنها از آثار علمِ آموزش، بهره‌مند هستند، بلکه در تولید آن مشارکت دارند و تولید این دانش منحصر به متخصصان آموزش نیست. تحقق دانشگاه تمدن‌ساز و حکمت‌بنیان و تحقق مرجعیت علمی و سرآمدی جهانی آموزش، نیازمند توجه جدی به مقولۀ آموزش است و بر این اساس رویکرد برنامه‌محوری، استادمحوری، شاگردپروری و اخلاق‌مداری در کانون توجه نظام آموزش عالی کشور بر اساس برنامه هفتم توسعه قرار دارد.

معاونت آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با تأکید بر نقش مهم اساتید در این مسیر، انتخاب سرآمدان آموزشی را مورد توجه قرار داده است. دهه سرآمدی آموزش در سال ۱۴۰۳ با شعار «سرآمدی آموزشی، هدفمندی و مردمی‌سازی آموزش» از هشتم تا هفدهم اردیبهشت ماه در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور با هدف تبیین جایگاه والای آموزش و تقدیر و تجلیل از سرآمدان آموزشی در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور برگزار می‌شود.

در پایان، با تبریک دهۀ سرآمدی به همه تلاشگران عرصه آموزش در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور، بر عهد خود، که حمایت همه‌جانبه از توسعه کیفی، نیازمحوری و مبتنی بر دانایی فرایند آموزشی است، تأکید می‌کنم و از همه دست‌اندرکاران برای برگزاری هر چه با شکوه‌تر این مراسم دعوت می‌نمایم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ضرورت جبران کمبود دانشجو در دانشگاه آزاد
  • تحصیل ۳۴۰۰ دانشجو در دانشگاه فنی و حرفه‌ای چهارمحال وبختیاری
  • وزیر علوم: صندلی خالی زیادی در دانشگاه‌ها داریم
  • راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی در رشتخوار ضروری است
  • تحصیل در دانشگاه آزاد ممسنی با کمترین هزینه/ تعامل با شهرداری نورآباد براساس رویکرد فناوری
  • دانشگاه فرهنگیان ۱۰ هزار دانشجو را برای معلمی بورسیه می‌کند
  • دانشگاه فرهنگیان ۱۰۰۰۰ دانشجو را برای معلمی بورسیه می‌کند
  • دهه سرآمدی آموزش در دانشگاه‌ها آغاز شد
  • بورسیه شدن دانشجویان سال سوم دانشگاه‌ها برای آموزش و پرورش
  • آمار داوطلبان پسر کنکور اعلام شد/ چرا دهه هشتادی حال دانشگاه رفتن ندارند؟